Hatha yoga

0 Comments

Kort gezegd hebben alle vormen van yoga waarbij men lichaamshoudingen aanneemt hun wortels in de Hatha Yoga. In Hatha yoga gebruikt men namelijk het lichaam als instrument om rust en balans te verkrijgen. Het is een zuivering van levenskracht, door asana (houding) en pranayama (ademhaling)

Ontwikkelingen

Door de eeuwen heen heeft Hatha yoga vele ontwikkelingen doorgemaakt. Maar met name in de afgelopen 75 jaar zijn er verschillende guru’s (leraren) geweest die de hatha yoga verder hebben ontwikkeld. Er zijn aanpassingen gedaan om de van oorsprong moeilijke asana’s geschikt te maken voor de huidige (westerse) mens. Zo ontstonden er allerlei ‘nieuwe’ vormen. Maar alle vormen van yoga die een fysiek element hebben in hun beoefening kun je dus zien als Hatha Yoga.

Ik noem hier de meest bekende en grootste ontwikkelingen, want inmiddels komen er bijna jaarlijks nieuwe namen bij.

Ashtanga yoga, Vinyasa yoga, Iyengar yoga, Yin yoga….

Van 1920 tot 1970

ASHTANGA YOGA

Eind jaren 20 bestudeerd Sri Krishna Pattabhi Jois samen met zijn guru Sri Krishnamacharya het manuscript Yoga Korunta dat 500 tot 1500 jaar geleden op boombladeren werd geschreven en dat Ashtanga Yoga beschreef. De methode zelf wordt rond 5000 jaar oud geschat. Kirshnamacharya en Pattabhi maakten een selectie uit het manuscript van zes series die elk uit 40 asana’s bestonden.
De houdingen samen vormen een doorstromend geheel, vandaar dat deze vorm ook wel bekend staat als Vinyasa yoga, flow yoga of power yoga.

VINYASA YOGA

Vinyasa betekent zoiets als flow. Je kunt korte en langere vinyasa’s hebben. Vinyasa Yoga is dus een onderdeel van Ashtanga Yoga. Tegenwoordig zie je beide als aparte vorm aangegeven. Vinyasa yoga kenmerkt zich dan door creativiteit en vrije variatie terwijl Ashtanga vinyasa yoga bestaat uit een vaste serie van asana’s (lichaamshoudingen).

IYENGAR YOGA

Deze yogavorm is vernoemd naar de oprichter Bellur Krishnamacharya Sundaram Iyengar. Ook hij studeerde eind jaren 20 bij Krishnamacharya. Hij onderzocht de Asanas (lichaamshoudingen) zeer nauwkeurig en gebruikte hulpmiddelen zoals blokken en yogariemen om dieper in houdingen te kunnen komen.

YIN YOGA

Yin yoga onderwijs begon in de Westerse wereld in de late jaren 70, en werd opgericht door martial arts-expert en taoïstische yogaleraar Paulie Zink. Zijn aanpak omvat het volledige scala van taoïstische yoga, zowel yin en yang, en is bedoeld als een volledige beoefening in zichzelf.

Paul Grilley en Sarah Powers hebben de Tao Yoga van Zink doorontwikkeld tot een stijl gebaseerd op de Yin kant van poses. Yin yoga zoals onderwezen door Paul Grilley en Sarah Powers is hierdoor niet bedoeld als een complete praktijk op zich, maar eerder als een aanvulling op de meer actieve vormen van yoga en lichaamsbeweging.

Yin en Yang

Letterlijk betekent hatha zon en maan.
’Ha’ = zon’, tha’ = maan.

Hatha verwijst naar het evenwicht tussen tegengestelden. Dit is afgeleid van het concept van yin en yang, tegenstellingen die elkaar nodig hebben om in balans te zijn.

De zon vertegenwoordigd activiteit. De zon is yang, mannelijk en naar buiten toe gericht, extravert.

De maan vertegenwoordigd rust. De maan is yin, vrouwelijk en naar binnen toe gekeerd, introvert.

De functie van Hatha yoga in de Integrale yoga

Zelf volg ik de lijn van Integrale Yoga. In deze yogavorm is Hatha yoga één van de krachten van ons menselijke bestaan, dat gebruikt wordt als middel om tot een hogere versie van onszelf te komen en van daaruit te leven.

Lees hier hoe Integrale Yoga Nederland dit integrale yogapad beschrijft:

https://integraleyoganederland.nl/wat-is-integrale-yoga/

Categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *