Over

Ons lichaam is het instrument waarmee we ons op aarde kunnen voortbewegen. Als hier iets aan mankeert, heeft dat een grote invloed op ons gemoed en gevoel van levensvreugde. Met Yoga by Carolina richt ik mij dan ook vooral op het begeleiden van mensen met fysieke klachten. Omdat er in groepslessen onvoldoende ruimte is voor specifieke klachten, doe ik dit het liefst in één-op-één sessies.

Mijn lessen zijn praktisch en persoonlijk, met de nadruk op beweging, verfijning, zelfreflectie en bewustwording. Ik gebruik technieken zoals ademhalingsoefeningen, drukpuntbehandeling en specifieke yogahoudingen om spanningen te verminderen en het lichaam te versterken.

Samen werken we aan het verbeteren van jouw welzijn en het terugbrengen van levensvreugde door middel van een holistische en op maat gemaakte aanpak.

Door een aangeboren scoliose, in combinatie met het regelmatig bespelen van een viool (vanaf mijn 7e levensjaar), had ik al op zeer jonge leeftijd diverse rug-, schouder- en nekklachten. Rond mijn 18e kreeg ik daar nog een auto-ongeluk bij, wat resulteerde in een whiplash. Ik leerde al vrij snel pijn te negeren of te onderdrukken met pijnstillers, want “the show must go on”. Ook deed ik yoga, maar dit beoefende ik met dezelfde ‘discipline’ en hardheid.

Dit heb ik lange tijd, ogenschijnlijk, volgehouden en ik speelde jarenlang beroepsmatig viool, tot ik rond mijn 35e in een burn-out terecht kwam. Door even stil te staan, realiseerde ik me pas hoeveel pijn ik dagelijks had. En hoeveel daarvan vanuit de geest kwam, die duidelijk niet helder en open was, maar vol zat met oude pijn.

Door mindfulness creëerde ik ruimte en zat ik niet alleen nog maar gevangen in mijn pijn. En door een andere vorm van yoga (Integrale Yoga) op te pakken, werd ik liever voor mezelf en leerde ik mijn grenzen te respecteren.

Natuurlijk gaat zo’n proces met vallen en opstaan en schiet je nog zo nu en dan in een oud patroon. Vooral het lichaam kent hardnekkige patronen. Dit leidde enkele jaren geleden tot een hernia. Maar ook dit wist ik te overwinnen door Feldenkrais, ademoefeningen en de nadi-spierherstelmethode van Remo Rittener.

Technieken die me hielpen:

  • Nadi-spiertherapie: Een methode ontwikkeld door Remo Rittener die zich richt op spier- en pijnregulatie door middel van ademhaling, drukpuntbehandeling en specifieke yogatherapie-oefeningen.
  • Ademoefeningen: Technieken die de ademhaling optimaliseren en helpen bij het reguleren van pijn en stress.
  • Feldenkrais-methode: Een vorm van somatische educatie die zich richt op bewustwording door beweging, wat helpt bij het herstellen van bewegingspatronen en het verminderen van pijn.

Door deze ervaringen heb ik geleerd om mijn lichaam en geest beter te begrijpen en te respecteren. Mijn aanpak bij Yoga by Carolina is daarom holistisch en op maat gemaakt, gericht op het herstellen en versterken van zowel lichaam als geest.

Wat een levensvreugde wanneer het lichaam weer vrij kan bewegen en de kracht toeneemt! Dat wil ik graag met anderen delen.

Mijn ervaringen en kennis deel ik onder andere door nieuwe yogadocenten op te leiden bij Integrale Yoga Nederland. Ik bied diverse specialisaties aan opgeleide docenten, waaronder de opleiding tot nadi-spierherstelyoga therapeut en seniorenyoga.

Naast docentenonderwijs geef ik diverse groepslessen en workshops, én kun je bij mij terecht voor een privéles. Mijn lessen zijn praktisch en persoonlijk, met de nadruk op beweging, verfijning, zelfreflectie en bewustwording. Of je nu een nieuwe yogadocent bent die zijn kennis wil uitbreiden of iemand die fysieke klachten wil aanpakken, ik sta klaar om je te begeleiden op jouw reis.