Tips

Hier deel ik graag tips en ervaringen die mij naast de yoga hebben geholpen en ondersteund.

Mindfulness

Mindfulness of achtzaamheid is het bewust aandacht geven aan het huidige moment, zonder hierover te oordelen. Een vermogen dat men ontwikkelt met behulp van meditatie of andere oefeningen.

Mindfulness komt van het woord sati, een belangrijk element in boeddhistische tradities.

Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) is een intensieve, acht-weekse groepstraining ontwikkeld in de jaren ‘70 door Jon Kabat-Zinn in Massachusetts. Jon Kabat-Zinn was werkzaam als moleculair bioloog en tevens een beoefenaar van vipassana oftewel inzichtmeditatie. Hij ontwikkelde de training om patiënten met chronische pijn die uitbehandeld waren te helpen om zich op een andere manier tot hun klachten te verhouden.

Voordat ik aan mijn yogaopleiding begon, zat ik in een burn-out. Een eerste stap naar herstel was deze acht-weekse mindfulness training, die ik onderging bij mindfulness-trainer en psycholoog Ton van Berkel. Hier ontdekte ik hoe lichamelijke en geestelijke pijn verbonden waren en hoe belangrijk het was en is om stil te worden, te zitten met alles wat er op dat moment in je omgaat en te kijken zonder oordeel.

Feldenkrais

De feldenkraismethode is een alternatieve geneeswijze die door de Israëlische fysicus en judoleraar Moshé Feldenkrais (1904-1984) werd ontwikkeld. De methode gaat uit van een ondeelbaar geheel van lichaam en geest en probeert lichamelijke en geestelijke problemen te behandelen door de bewegingen van het lichaam te verbeteren. Hierdoor zouden ook de lichaamsfuncties verbeteren, zouden pijnen afnemen en zou de mens zich prettiger gaan voelen.

Dit is een zachte bewegingsmethode die mij, naast de yoga, helpt om vastgeroeste patronen los te weken.

Ik volgde live lessen bij Marleen van der Stap in Gouda (zowel in groepsverband als privé) en online bij Tjitske de Boer.